Acaba OKB miyim? Obsesif Kompulsif Bozukluk

Acaba OKB miyim? Obsesif Kompulsif Bozukluk

OKB NEDİR?

Obsesif Kompulsif Bozukluk(OKB), bir psikolojik bozukluk durumudur ve bu bozukluk fiziki etkilere sahiptir. OKB, kişinin istenmeyen ve zorlayıcı düşüncelere kapılması ve rahatsız edici imgelerin ortaya çıkması durumudur. Bu düşünceler sıklıkla tekrarlanır ve bireyin hayatına zarar vermeye başlar. Kişi zarar gördüğünün farkındadır fakat bunu durduramaz, engelleyemez. Her insan minör düzeyde bazı tekrarlayan şüpheci düşüncelere sahiptir. Acaba ütünün fişini çektim mi, ocağı kapatmış mıydım, kapıyı kilitlemeyi unuttum mu... Bunlar her insanın kendine ve bazen de çevresine yöneltebileceği sorulardır. Bu şüpheler olağandır çünkü bazı işleri motor becerileri veya alışkanlıkları kullanarak yerine getirir insan. Bu sebeple işler ezberlemiş şekilde yapılır ve yapılan şeyin farkına varılmayabilir. Örneğin, yemek pişince ocak kapatılır her zaman ve bunun alışkanlığa dönüşmesi çok normaldir.

OKB sahibi kişi yaptığı şeyin mantıksız olduğunun farkındadır. Mantıksızlığa rağmen sıklıkla ve uzun zamandır bu hareketleri tekrarlamaktan alıkoyamaz kendisini. En yoğun görülen OKB çeşitleri şu şekildedir: kirlenme korkuları, başkalarına veya kendine zarar verme endişesi, simetri endişesi, cinsel obsesyonlar, din veya vicdanla ilgili isteklerdir. Örneğin kişi sürekli ibadet etmek isteyebilir ve İslam dininin temsili rengi olan yeşil renge karşı özel bir ilgi duyabilir. Çok bilinen bir örnek ise kişinin sürekli temizlik isteğidir. Masumlar Apartmanı dizisindeki Safiye ve Gülben buna çok uygun bir örnektir. Bunlara ek olarak kişi bazen rüzgardan, yağmurdan da korkabilir ve bu korkuyla tüm muslukları sıkı sıkıya kapatabilir, rüzgar girecek endişesiyle camlarını açmayabilir.

Peki OKB sebepleri neler olabilir?

OKB konusunda günümüze kadar onlarca araştırma yapılmıştır. Cinsiyete göre görülme sayısı arasında pek farklılık yoktur veya bu farklılık oldukça düşüktür. Yani dünyada kadınlarda daha fazla görülür veyahut erkeklerde daha fazla görülür demek kesinlik taşımaz.

Kişi öğrenilmiş bir davranış olarak  OKB geliştirebilir. Yani, kişi korkutucu düşünceyi normal bir davranış ile klasik koşullanmayı kullanarak bağdaştırabilir. Örneğin, kapıyı silmeyi veya el sıkışmayı ‘korkutucu’ kirlenme düşüncesiyle bağdaştırabilir. Bu düşünce sebebiyle kirlenmekten korkarak sürekli kapı kolu silebilir. Ancak değinmem gereken bir nokta var, Covid-19 gibi sebeplerle yaşanılan temizlik durumu istisna taşıyabilmektedir.

Bilişsel düşünceler de OKB sebebi olabilmektedir. Örneğin istenmeyen düşünceyi bastırma isteği, istenmeyen düşüncenin daha fazla düşünülmesini sağlayabilir. Rüzgardan korkmuyorum diye sürekli düşünen bir kişi rüzgar korkusunu daha da arttırabilir.

OKB ile biyolojik faktörlerin bağlantılı olduğu da ortaya konmuştur. Genetik etkenlerin belirleyici olabileceği bulunmuştur. Ayrıca beyin yapısı da OKB üzerinde etkili olabilmektedir. Beyin birçok ayrı bölümden oluşur ve her bölümün bir etki mekanizması vardır. Örneğin, beyinde basal ganglianın parçası olan alt kortikal kuyruklu çekirdek; cinsellik, saldırganlık ve temizlik gibi ilkel davranış örüntilerinin yürütülmrsinde rol alır. OKB tanılı bireylerde beynin bu bölgesinde yüksek derecede etkinlik görülmektedir. Bunun gibi beyinde birçok bölge OKB sebebi olabilmektedir.

Yetiştirilme şekli, sosyokültürel etkenler, yönelimler, arkadaş çevresi, iş hayatı gibi birçok etken de OKB’yi tetikleyebilmektedir.

OKB TADAVİSİ

Tedavideki en etkili yöntemlerden birisi maruz bırakma ve tepki önleme yöntemidir. Bunu bir uzmanla uygulamak gerekmektedir. Uzman gerekli koşullarda ev ödevleri verebilir ve bu durumda bozukluk sahibi bireyin yanındaki diğer bireyler de olaya dahil olabilmektedir. Maruz bırakma ve tepki önleme yöntemi danışanın seanslarıyla birlikte yürütülmelidir.

Tedavideki bir diğer etkili yöntem de ilaçlardır. Seratonin transmitteri ilaçlar OKB ile başa çıkmada etkili bir rol oynamaktadır.

Tedavi için danışanın ve  yakınlarının işbirliği içinde olması oldukça önemlidir. İşbirliği tedavinin süresini kısaltmakta ve tedavinin etkililik oranını arttırmaktadır.

 

 Sonuç olarak, OKB bireyi rahatsız edici düşünceler veya imgelerdir. Anormal bir sayıda ve sıklıkla tekrarlanabilmektedir. Uzun zaman boyunca tekrarlanır. Kişi bunun farkındadır fakat engelleyemez. Sonucunda kişi olumsuz etkilenir, bu olumsuzluk intihar sebepli ölümlerle bile sonuçlanabilir. Fakat tedavisi mümkündür. Erken tanı ve tedavi süreci olumlu etkilemektedir.

OKB ile ilgili bir film önerisi... 2017 yapımlı Toc Toc, Vicente Villanueva'nın yönettiği eğlenceli ve bilgilendirici bir filmdir.

Read more

Sınav Stresini ve Kaygısını Yönetmek için Taktikler

Sınav Stresini ve Kaygısını Yönetmek için Taktikler

Sınav stresi ve kaygısını yenmek için ilk önce bunların ne olduğunu bilmek gerekir. Çünkü ne yaşadığımızı fark edemezsek çözüm bulamayız. Sınav stresi, öğrencilerin akademik performanslarını değerlendiren sınavlar öncesinde yaşadığı fiziksel, duygusal ve bilişsel tepkilerdir. Belirtileri Sınav stresi; bazen aşırı zayıflama veya kilo alma, saç dökülmeleri, ciltte bozulmalar, kas gerginlikleri şeklinde

By İrem Uzun
Empati mi, Sınır Koymak mı? Sağlıklı Dengeyi Nasıl Kurabiliriz?

Empati mi, Sınır Koymak mı? Sağlıklı Dengeyi Nasıl Kurabiliriz?

Empati, insan ilişkilerinde fazlaca kullanılan bir temel taş olarak karşımıza çıkar. Çoğu zaman da olumlu bir özellik barındırdığı düşünülür, ta ki aşırıya kaçana kadar. Empati, gereğinden fazla yapıldığında sınırların aşılmasına ve suistimal edilmesine sebep olur. Çünkü, gereğinden fazla yapldığında kendimizi ihmal edebiliriz, ilişkilerimizde dengesizlik olabilir, duygusal yorgunluk ve tükenmişlik yaratabilir.

By İrem Uzun
Bağlanma Stilleri ve İlişkiler Üzerindeki Etkileri

Bağlanma Stilleri ve İlişkiler Üzerindeki Etkileri

İnsan ilişkilerinin temelinde bağlanma yattığı söyleniyor. Çocukluk döneminde bizi yetiştiren kişilerle kurduğumuz ilk ilişkiler, ilerleyen yaşlarda romantik ilişkilerimizden arkadaşlıklarımıza kadar pek çok alanda nasıl bağ kurduğumuzu şekillendiriyor. Peki, bağlanma stilleri nedir ve ilişkilerimizi nasıl etkiler? Bağlanma Kuramı Nedir? Bağlanma kuramı, 1950’lerde psikolog John Bowlby tarafından ortaya atılmış ve daha

By İrem Uzun
Manipülatif İnsanları Tanıma ve Onlardan Korunma Yolları

Manipülatif İnsanları Tanıma ve Onlardan Korunma Yolları

Günlük hayatta hepimiz, bazen farkında olarak bazen olmayarak manipülatif insanlarla karşılaşırız. Bazen bu kişileri geç far ederiz, bazen de hemen anlarız. Bu kişiler, kendi çıkarlarını ön planda tutarak, başkalarının duygu ve düşüncelerini yönlendirmeye çalışırlar. Bu bencilce bir yaklaşımdır. Manipülasyonun kurbanı olmak, özsaygıyı zedeleyebilir, duygusal yorgunluk yaratabilir ve ilişkilerde toksik bir

By İrem Uzun